MPP logo
blog post cover image

Hladno luščena ajda

Kako luščiti ajdo brez pare in visokih temperatur.

Hladno luščena ajda

Hladno luščena ali parno luščena ajda?

V industrijski proizvodnji se ajda lušči v procesu kjer se uporablja vodna para z visoko temperaturo. To je najbolj ekonomski način predelave velikih količin ajde. Za manjše kmetije pa je ta proces ali nedostopen ali pa nimajo nobenih zagotovil, da bodo nazaj dobili lastna zrna in ne neke mešanice drugih/večjih pridelovalcev ajde. Hladno luščena ajda omogoča kmetom, da lahko sami naredijo končne izdelke za katere vejo, da so zrasli na njihovem polju. Prav tako pa raziskave nakazujejo na to, da ima hladno luščena ajda tudi več hranilih snovi.1,2

Postopek pridelave hladno luščene ajde

Celoten postopek predelave ajde od rastline na polju do zrn, ki se uporabljajo v prehrani poteka tako:

  1. Žetev in ločevanje: Ajda je zrela, ko so semena temno rjave ali črne barve. Današnji čas kombajn hkrati opravi delo rezanja stebel in ločevanja stebel od semena.
  2. Sušenje: Po ločevanju sledi sušenje. Ajdo se naloži v sušilce, ki zmanjšajo vlago semena. Za mehansko (hladno) luščeno ajdo vlaga semena rabi biti nizka (15% ali manj).
  3. Prebiranje oziroma čiščenje: Med semeni, ki jih dobimo od kombajna je ponavadi še dosti drugih nezaželenih delcev, ki jih je potrebno odstraniti pred luščenjem. Pri tem postopku se ponavadi uporablja zrak za odstranjevanje lažjih delcev od zrn, ki so ponavadi težja.
  4. Luščenje: Zadnji korak je luščenje, pri katerem se mehansko odstrani zunanja lupina semena ajde. Ta korak je morda treba ponoviti za doseganje visoke čistosti in kakovosti ajdovih zrn.

Rezultat so ajdova zrna, ki so majhna in imajo svetlo barvo. Ta zrna se lahko nadalje predelajo v moko ali uporabijo cela v različnih jedeh.

Naš luščilec (RF-125) omogoča, da hkrati opravite korak 3. in 4. Postopek luščenja si lahko ogledate na spodnjem video-tu.

Vzorci ajde iz različnih delov procesa luščenja
Luščenje ajde. Iz leve proti desni: neoluščena ajda, ajdine luščine, delno drobljena oluščena ajda, oluščena ajda.

Prehranske koristi ajde

Ajda, je zelo hranljivo, brezglutensko seme, ki je bilo osnovno živilo v različnih kulturah, zlasti v Rusiji, na Kitajskem in na Japonskem. Ajda je znana po svojem impresivnem hranilnem profilu. Je bogata z vlakninami in beljakovinami, vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, kar jo naredi za popoln vir beljakovin. Prav tako je bogata z magnezijem, cinkom, železom in vitamini B. Posebej velja omeniti, da ajda vsebuje veliko rutina, flavonoida, ki pomaga izboljšati cirkulacijo in preprečuje zamašitev krvnih žil s holesterolom.

Kulinarična uporaba ajde

Luščena ajdova zrna imajo v kuhinji različne uporabe. Kuha se lahko podobno kot riž ali ječmen in se pogosto uporablja v juhah, solatah ali kot osnova za zajtrčne jedi, podobne ovseni kaši. Ajdova moka se uporablja za pripravo palačink, rezancev in različnih brezglutenskih izdelkov. Na primer na Japonskem je ajdova moka glavna sestavina rezancev soba.

Pozitiven ekonomski in okoljski vpliv

Ajda hitro raste, potrebuje malo zaščite pred škodljivci in izboljšuje zdravje tal, kar jo naredi za odlično kolobarjenje. Ekonomsko gledano, lahko ajda za kmete predstavlja dobičkonosno kulturo, še posebej, ker povpraševanje po brezglutenskih in hranljivih žitih narašča po vsem svetu.

Citati

  1. Živković A, Polak T, Cigić B, Požrl T. Germinated Buckwheat: Effects of Dehulling on Phenolics Profile and Antioxidant Activity of Buckwheat Seeds. Foods. 2021 Apr 1;10(4):740. doi: 10.3390/foods10040740. PMID: 33915814; PMCID: PMC8066582.
  2. Klepacka J, Najda A, Klimek K. Effect of Buckwheat Groats Processing on the Content and Bioaccessibility of Selected Minerals. Foods. 2020 Jun 25;9(6):832. doi: 10.3390/foods9060832. PMID: 32630374; PMCID: PMC7353638.